Programok helyszín szerint

Művészpark-remekművek készülnek a szemünk előtt helyszín: (Petőfi műfordítói szoborpark - Művelődési Központ)
Petőfi Sándor szülőháza melletti Műfordítói szoborparkban lesz kialakítva a Művészpark. Itt több Dél-alföldi településről érkező, legalább háromtucat festő, grafikus és rajzművész alkot a közönség előtt, a szoborpark különböző részeire kitelepülve. Az érdeklődők elsétálva az alkotók között, megtekinthetik a művészeket munka, vagy alkotás közben. A Művészpark már a legutóbbi fesztiválon is nagy népszerűségnek örvendett. Résztvevő partnerszervezetek: Kőrös Körül a Művészetért Egyesület, Kalocsai Kortárs Művészeti Klub,Mártélyi Képzőművészeti Alkotótáborért Egyesület, Holló László Képzőművész Kőr Kiskunfélegyháza.
A Művészparkban tevékenykedő művészek korábbi alkotásaiból kiállítás lesz megtekinthető a Művelődési Központ aulájában egész nap.

Csináljuk nagyban!
A kultúra és a hagyományőrzés nagymesterei Magyarországon - konferencia (helyszín: Művelődési Központ)

Hazánkban egyre több a nagyszabású történelmi és hagyományőrszó fesztivál. Közülük néhány az évek/évtizedek során hatalmas tömegeket megmozdító eseményekké nőtte ki magát. Egyre többen vagyunk, akik lakóhelyünkön tradicionális okokból, vagy turisztikai célzattal fogunk olyan rendezvények szervezésébe, amelyekért érdemes elutazni településünkre. Mindannyian átéltünk már gyors sikereket, és váratlan buktatókat is a rendezvényeinken és minden bizonnyal a 'nagyok' is.
E téma köré szerveztük a Petőfi Kulturális Fesztivál egyik fontos rendezvényét, amelyre meghívtuk az ország talán három legnagyobb, legismertebb történelmi és hagyományőrző fesztiváljának szervezőjét, illetve a szervező csapat képviselőjét, akikkel egy közös kerekasztal beszélgetést hallgathat végig az érdeklődő közönség.

Levendula Gyermekpark - egy egész utca a gyermekeké (helyszín: Luther sétány)

A kisgyermekekkel érkező családokat, vidám, színvonalas családi és gyermekprogramokkal várják a Luther Sétány teljes hosszában. Itt több mint kéttucat óvodapedagógus foglalkozik hagyományos foglalkozások keretében a gyermekekkel, bevonva azok szüleit, nagyszüleit is a játékokba. Katonapróbák, kézműves és iparművészeti játékokkal, egyéni és csoportos foglalkozásokkal készülnek a foglalkoztatók, akik egy 25 fős stábbal érkeznek a rendezvényre hazánk településeiről, valamint Erdélyből és a Vajdaságból.
A Levendula Gyermekpark az utóbbi évek egyik legnépszerűbb program lett a város rendezvényein. A Levendula Gyermekpark szomszédságában, múzeumpedagógiai játékelemeivel kitelepül a János Vitéz Látogatóközpont is, amely egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Könyvbemutató és zenés irodalmi előadások

Varró Dániel zenés irodalmi műsora 15:00-kor (helyszín: Petőfi Korzó Kávéház terasza)


Varró Dániel a fiatal költőgeneráció kiemelkedő alakja, akiért szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong. A formának és a paródiának egyaránt mestere; számos műfajban megmutatta már a tehetségét a hazai közönség előtt: versek, gyermekversek, színdarabok, valamint műfordítások fűződnek a nevéhez. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a XXI. század magyar irodalmába.
Versei és műfordításai már fiatal kora óta jelennek meg különböző folyóiratokban és irodalmi újságokban.
Az ismert költő a Petőfi Kulturális Fesztivál programjai között tart zenés irodalmi műsort 15:00- 16:00 között a Petőfi Korzó Kávéház teraszán.'Szent László nyomában' - beszélgetés Benkő László íróval (helyszín: Petőfi Korzó Kávéház terasza)
Benkő László: Szent László trilógiája - könyvbemutató.


A Bölcsészettudományi karon végzett, és pedagógusként különösen közel áll hozzá az irodalom. A gimnáziumi években próbálkozott az első szárnycsapásokkal, kezdetben főleg novellákat írt. Írásaiban informálni és egyben szórakoztatni szeretné az olvasót, ezért közérthető műfajt választott, a regényt. Jobbára a történelmi regényeket ír. Vallja, hogy a szépirodalmi igénnyel megírt történetek sem nélkülözhetik a szigorú tényeket.
Egy szerző azonban nem engedheti meg magának az egysíkú irodalmi létet. Mivel az emberi psziché rejtelmei régóta elbűvölik, ezért írt érzelmes kutyatörténetet, valamint a romantikus irodalom kategóriájába sorolt, élethelyzeteket boncolgató regényeket is.
Szeret utazni, megismerni a világot. Bárhova is megy, mindig magával hozvalamit, amit később olvasói viszontláthatnak egy-egy regényben.
Ízig-vérig humanistának vallja magát. Az írás a számára nem más, mint egy végtelen és folyton változó, virtuális utazás. Sosem lenne képes lemondani róla.
Benkő László Kiskőrösön a Petőfi Kulturális Fesztiválon találkozik közönségével, ahol 17:00 - 18:30 között beszélget vele Turán Istvánné, a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár intézményvezetője, a Petőfi Korzó Kávéház teraszán.

KIS FILM - NAGY ÉLVEZET! avagy KÉRSZ EGY RÖVIDET? (helyszín: Filmsátor a Szarvas és a Szolgáltatóház közötti területen)


A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
Folyamatos vetítések az elmúltesztendők legjobb animációs és fikciós alkotásaiból. Amint a nevében is benne van, ezek valóban rövidfilmek, térj be, nézz meg néhányat, aztuán indulj tovább, a fesztivál többi helyszínére!
A kora délutáni Rackajam koncert előtt, kedvcsinálóként műsorra tűzzük az együttes erdélyi turnéján készült filmet, Petőfilm címmel. Előtte egy kicsit beszélgetünk a film rendezőjével.

Bem József és Windisgratz katonai tábora (helyszín: Város kemencéjénél, a Művelődési Központ mögött)
A Művelődési Központ mögötti kisebb parkban (a Város Kemencéje itt található) kerül kiépítésre egy 1848-1849-es katonai tábor, ahol több mint 50, magyar és osztrák korhű katonai egyenruhába öltözött hagyományőrzővel találkozhatnak az érdeklődők. Katonai sátrak, ágyuk, fegyverek, markotányos hölgyek várják a tábori nyüzsgésben az érdeklődőket. A táborban katonák a nap folyamán sütnek-főznek, katonai dalokat énekelnek, vagy éppen a markotányos lányokkal incselkednek. A gyermekfoglalkoztatóból érkezett családoknak is további programokat szolgáltatnak.

Konfertek, fellépők az Erkel Ferenc színpadon (helyszín: A Petőfi szobor és a katolikus templom előtti rendezvényterület)

Százszorszép Óvónői Bábcsoport előadásában: Három kismalac - 11:00-12:00

Good Company koncert 13:-14:00 között

Ferenczi György és a Rackajam koncert 14:30-16:00 között

A térség néptánccsoportjainak fellépése 16:00-18:45 között

Kacsóh Pongrác, Heltai Jenő, Bakonyi Károly: János Vitéz daljáték (helyszín: Kacsóh Pongrác nagyszínpad a Művelődési Központ előtt)

Kacsóh Pongrác daljátéka Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeményét veszi alapul, még gazdagabbá, mesésebbé varázsolva azt. Kukorica Jancsi és a szépséges Iluska méltán elhíresült története a szintén jól ismert dallamokkal kiegészülve a magyar operettkorszak sikersorozatának kezdetét jelöli. A 'pásztorok királyának', a 'szegény kis árva lánynak', a francia királykisasszonynak és Bagónak sokan adtak már életet a magyar színpadokon. A kecskeméti Katona József Színház művészei Szente Vajk rendezésében elevenítik meg a tündérmesét a Petőfi Kulturális Fesztivál, záró műsoraként 2017. április 30-án 19:00-kor.